“Foilen” wordt de nieuwe watersporthype van deze zomer.

Een foil is een soort vleugel (vin) dat onder een watertuig bevestigd wordt, en die ervoor zorgt dat bij de minste snelheid het vaartuig uit het water naar omhoog komt en alleen nog door de vleugel (foil) gedragen wordt waardoor het vaartuig een pak minder weerstand krijgt, en dus ook sneller vooruit gaat. Het vaartuig balanceert dus als het ware boven het water terwijl de foil (in de vorm van een vliegtuigvleugel) net onder het wateroppervlak vooruit klieft. In de zeilindustrie wordt dit reeds jaren gebruikt om zeilboten sneller te doen varen, maar nu is het foilen ook aan een doorbraak toe in de andere watersporten zoals het kiten, windsurfen, wakeboarden, suppen en het golfsurfen.

Bij ons waren het een paar jaar geleden sporadisch vooral de kitesurfers die er eerst bij waren om de voordelen te ontdekken van het foil-kitesurfen…al bij heel weinig wind “vlieg” je als het ware over het water met je board balancerend op de foil. Dus gedaan met wachten op die 4 beaufort, want zodra je kite in de lucht blijft hangen, kan je in principe al kitefoilen…vanaf 2 beaufort of 10 knopen. De windsurfers konden niet achterblijven dus zijn er vanaf nu ook windsurffoils die het grotere windsurfboard met zeil en al op zo’n 70 cm hoogte over het water doen “vliegen”.

De wereldwijde foilgekte barstte dit jaar echter pas los toen ook de surfers zich op het foilen smeten. De golfsurfers vormen immers de grootste groep watersporters ter wereld en overal wordt er gesurft. De surfers ontdekten eveneens het voordeel van zo’n foil onder hun surfplank te monteren, waardoor kleine golven opeens wel leuk bleken te worden die de surfer een echt gevoel van gewichtsloosheid geven. Meer nog: die surfers kunnen een soort pompbeweging uitvoeren waardoor ze uit eigen beweging al rechtstaand vooruitgang maken in het water ! Surrealistisch om te zien, maar in Hawaii, Californië en Australië blijken ze alvast gebeten door de foilmicrobe. Daar gebruiken de stand up peddelaars de oceaandeining om uren na elkaar alleen op hun foil enorme afstanden af te leggen zonder één keer te peddelen en zonder dat hun board het water raakt…
Natuurlijk is er het leerproces, en is alle begin moeilijk. Op een foil balanceren is immers nog moeilijker dan op een board, wat op zich al niet eenvoudig is. Maar toch maakt de wereld zich op voor een grote foil revolutie… En ook België zal volgen.

“Start to foil” op Lakeside Paradise te Knokke-Heist.

De kleine kabelbaan 2.0 op het Duinenwatermeer is alvast dé ideale stek om het foilen onder de knie te krijgen. De boards zijn ter beschikking terwijl er ook speciale uren gereserveerd werden om kandidaat foilers deze nieuwe manier van watersporten aan te leren. Let op: vooraleer men zich aan het foilen waagt is voorafgaandelijke boardriding kennis zeker een vereiste. De 2.0 kan per 4 personen afgehuurd worden en na enkele pogingen en nuttige tips van de instructeur “zweef” je boven het water. Ook wakeboarders vullen straks het lijstje aan met wakefoils. De 2.0 is alvast op volgende uren exclusief gereserveerd voor de startende foilers: iedere Woensdag 14-16 u en iedere Zondag 18-20u.
Reserveren is wel noodzakelijk.

Foilen op Surfers Paradise

Wil je het grote werk aanpakken en foilen met een surfplank, kite- of windsurfboard, dan kan je vanaf nu terecht op Surfers Paradise die deze 3 mogelijkheden aanbiedt aan alle foil kandidaten. Ook hier dezelfde vereiste: je moet wel al kunnen surfen, kiten of windsurfen vooraleer je het foilen aanpakt.

Voor vele doorwinterde watersporters een nieuwe uitdaging, maar wel één die in de toekomst het beeld van betreffende watersporten grondig zal veranderen…Dankzij het gebruik van een foil kan men immers massa’s meer uren op het water spenderen, waar men vroeger diende te wachten op echte golven en voldoende wind…

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Ontvang het Lakeside Paradise nieuws in je mailbox!